Monday, August 24, 2009

Novy Zeland - Jizni ostrov


Po slunecne(m) Sydney nas cekal Novy Zeland. Dorazili jsme v plne polni (cepice, rukavice, ponozky od cinanu za 5dolaru... ) do hlavniho mesta na jiznim ostrove - Christchurch. Musime dodat, ze urbanisticke umeni u kiwi obyvatelu neni zadny skvost... jen kilometry a kilometry pavilonovych ctvrti a sem tam nejaky obchodak. Ve meste jsme tedy moc neotaleli a vydali se po vychodnim pobrezi smerem k jihu. Zapomnela jsem dodat, ze jsme si samozrejme zapujcili dalsi kampingove auto, tentokrat i s lednickou a hlavne s topenim. Po ceste jsme se seznamili s pravym novozelandanem, ktery nas nechal prespat u jeho rodicu. Oni byli na dovce v Australii a my si uzivali jejich krasneho domu s vyhledem na more-oda na radost :) Kdyby jste nekdo chtel zakoupit tasku s recyklovanych padaku, mrknete na http://twitter.com/zerobag
Prvni zastavkou bylo mestecko skotskych osadniku Dunedin a poloostrov plny albatrosu. Za tucny poplatek muzete videt hnizdici mladata albatrosu a kdyz mate stesti (my meli), dospelaci priletaji na krmeni. Ono tedy nase mladata byla vetsi nez jejich rodice, a to proto, aby meli dostatek energie az se vydaji poprve na sire more.
Na jedne plazi v jizni casti jizniho ostrova jsme pri nasi prochazce vyrusili zlutooke tucnaky vracejici se z lovu. Jednim zklamanim byl pro nas zapadni fjordy. Pristupova cesta na Milford Sound byla zavrena kvuli lavinam a pocasi nam nepralo. Tak jsme si rekli - pravy cas pro lyzovacku. Snehu bylo hodne a vyhled na Wanaku (mestecko uprostred hor u pobrez jezera Wanaka) byl uzasny. Taky jsme stihli shlednout vsechny tri dily Pana prstenu a to i v prodlouzene verzi a s dodatkovymi komentari.
Kdyz uz jsme zvykli na snih, procpak se nevydat na pravy ledovec? Fox Glacier a Franz Josef Glacier jsou dva z nejpristupnejsich ledovcu na Jiznim Ostrove a celkem jich tu muzete najit pres 300. Pro naseho nepalskeho pruvodce to byl posledn den pred jeho navratem domu a expedice byla velice povedena.

No comments:

Post a Comment