Friday, August 14, 2009

Melbourne, Great Ocean Road & Philip Island


Melbourne bylo nasim prvnim australskym velkomestem a my se po dlouhe dobe ocitli ve svete neonu a pocitili australskou zimu. Brali jsme to jako pripravu na Novy Zeland, kde bude zima a kde bude mraz. Hodne lidi srovnava Melbourne se Sydney, protoze tyto dve mesta byly odjakziva souperi. Dve ikony, kazda se svou vlastni atmosferou. Melbourne lezi na samem jihu statu Victoria a od Antarktidy jej deli pouze Tasmanie a Tasmanske more. Pokud chcete mit uzasny pohled na mrakodrapy v centru mesta, staci vyjet tramvaji na nekterou s Melbournskych plazi (Kilda - raj vsech backpackru) S hlediska architektury, dva plne dny prohlidek, prochazek a navstev byly opravdu vycerpavajici. Architektura je vsude! Vypada to, jako kdyby si vsichni autori zvolili prave toto mesto za svou ikonu a chteli se zvecnit s nejvelkolepjejsim dilem sve kariery s mensim ci vetsim uspechem. Za jeden z uspechu povazujeme Eureku - obytnou 300m vysokou vez z vyhlidkouvou terasou, dokoncenou celkem nedavno. Sympaticke bylo take setkani s mistnimi. Jedna holcina, kterou jsme potkali nahodou v Cairns nam dala cislo na sveho pritele zijiciho v Melbourne.
Jednou z nejvetsich podivanych (jak podle mistnich tak vsech cestovatelu) je silnice vedouci podel jizniho pobrezi, protkaneho utesy a morem vymilanymi skalnimi utvary. Dvanact apostolu je nazev pro puvodnich dvanact skalisek vycnivajicich z vody, ktere byly pred dlouhymi lety soucasti utesoveho pobrezi. Jednu anekdotu k dalsi turisticke atrakci tzv. Londynskemu mostu (London Bridge), ktery mel puvodne dva oblouky. V devadesatych letech se prvni oblouk zritil zrovna v momentu, kdy se dva lide prochazeli na samem okraji druheho oblouku a zustali tak odriznuti od pevniny. Ukazalo se, ze tento milenecky par mel schuzku na cerno a nikdo z jejich rodiny nevedel, ze se schazeji. A tak se provalila jejich nevera..
Dalsim rajem turistu je Philip Island, maly ostrov plny atrakci pro turisty. I my jsme se nechali zlakat a zakoupili drahou vstupenku na Paradu Tucnaku (Penguin Parade). Tucnaci jsou prevazne morsti lovci a prezivaji na mori nekolik mesicu. Na pevninu se vraci pouze v dobe, kdy zakladaji rodinu a snasi tak vejce. Kazdy den v dobe zapadu slunce se stovky malych tucnaku vraci z lovu do svych pelisku za povzbuzujiciho uzasu turistu. Priznavame se, ze jsme byli cleny teto skupiny a uz se to nebude opakovat :)

No comments:

Post a Comment